SZC logo

Érdi Szakképzési Centrum

OM kód: 520243 | 2370 Dabas, József Attila u. 107.

Intézmény logo

Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • KRÉTA

Bemutatkozás

Iskolánk jelmondata: Segítünk megtalálni a holnapod!

Képzési filozófiánk:

 Naprakész és használható tudás biztosítása tanulóinknak, igazodva a helyi és az országos munkaerő-piaci igényekhez továbbá szakmai fejlődés lehetőségének biztosítása dolgozóinknak.

A szakmák elsajátítására lehetőség van technikusi (5 év) és szakképző iskolai (3 év) évfolyamokon nappali munkarend szerint és felnőttképzés keretében esti tagozaton.

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számára a rugalmas tanulási utak keretében esélyt biztosítunk az alapfokú iskolai tanulmányok befejezésére, részszakma megszerzésére.

Kiemelt céljaink:

Rugalmas, változásra és megújulásra képes intézményi struktúra fenntartása

 A gazdasági  szereplők által igényelt tagozatok, szakmák indítása, különös tekintettel a felnőttképzésre.

Szakmai együttműködés mélyítése és szélesítése az Érdi Szakképzési Centrum iskoláival, a hazai és határon túli szakképző intézményekkel.

Partneri együttműködés a duális képzőhelyekkel-szereplőkkel (környezetünkben levő gazdasági egységek, kamara, munkaügyi központ, oktatási intézmények)

Erős partneri kapcsolatok külföldi intézményekkel

Folyamatos és sikeres részvétel hazai és nemzetközi pályázatokban, projektekben

Környezet- és egészségtudatos szemléletre történő nevelés, Örökös ÖKO-iskola cím, "zöld irodák"

 

Kossuth Zsuzsanna életrajza

1817. február 17-én Sátoraljaújhelyen született, a család ötödik gyermekeként. A Kossuth szülők első és egyetlen fiúgyermeke Kossuth Lajos volt.

1841 –ben házasságot köt Meszlényi Rudolffal, aki bátyja feltétlen híve. Férjével boldog, kiegyensúlyozott házasságban éltek. Két kislány és egy fiú gyermekük született. A kisfiú születését megelőzően Zsuzsanna elveszítette a férjét.

A Kossuth ház

Mély gyászából a történelmi események rázták fel. Önfeláldozó tevékenységre, hivatásra, a betegek ápolására vállalkozott a szabadságharc idején. Felismerte, hogy nincs elég ápolónő az országban, a kórházak felszerelése hiányos és számuk kevés. Kossuth Lajos kormányzóvá választása után kinevezte őt a magyar honvéd csapatok országos főápolónőjévé.

A szabadságharc bukását követően nyomorúságos körülmények között élt családjával. A nedves falak közt megbetegedett, kiújult lappangó tüdőbaja. Osztrák katonatisztek közbenjárásának köszönhetően a hazaárulás vádja alól felmentették.    
    
Az ötvenes évek elején Zsuzsanna részt vett egy összeesküvés előkészítésében, abban bízva, hogy Kossuth Lajost sikerül visszahozni az országba.(Makk-féle szerveződés). A szerveződés azonban lelepleződött. Az összeesküvés vádját nem tudták Zsuzsannára bizonyítani, szabadlábra helyezték, de az országot el kellett hagynia. A család először Lipcsébe, majd Brüsszelbe utazott. 1853 tavaszán érkeztek meg New Yorkba. Tüdőbetegsége régóta kínozta, ennek ellenére fáradhatatlanul dolgozott a gyermekeiért. 1854. június 29-én 37 éves korában halt meg. Kossuth Zsuzsanna hamvai még ma is New York-ban nyugszanak

Bemutatkozás

Partnereink

 • Érdi Szakképzési Centrum
 • Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium mellett működő Alapítvány
 • Szakképző Központ Nonprofit Kft.
 • Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna SZKI hivatalos facebook oldala
SZC logo

Érdi Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium

   2370 Dabas, József Attila u. 107.

  • Telefon: +3629560670

   E-mail: kzsdabas@kzsdabas.hu

   OM azonosító: 520243


  2023Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium