english flag germany flag hungary flag
 
   

Friss Hírek


Keresés a hírek között:  

Tájékoztató
a tantermen kívüli
digitális munkarend kapcsán

JÁRVÁNYVESZÉLY
ESETÉN ÉRVÉNYES
ELJÁRÁSREND

 


látogatók száma

KZS 30 éves

 

felnőttoktatás

 

Szakképző Központ Nonprofit Kft

 

eszc_logo

 

Alapítvány


Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - EBCL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - Szakiskolai Fejlesztési Program

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - NSZFI

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ECDL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ÖKOISKOLA

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium  /  4D smile - A tanulás jövője

 

facebook

 


MÁRCIUSI ESEMÉNYEK A KZS-BAN
Írta: Admin | 2022.04.11. 15:19
FOLYTATÓDOTT A HAGYOMÁNYÁPOLÁS AZ ÉRDI SZC KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUMBAN

Iskolánkban tavaly a Kossuth Zsuzsanna születésnapi köszöntője című filmmel emlékeztünk meg névadónk születésnapjáról, idén pedig 16 lelkes csapat részvételével vetélkedőt rendeztünk 205. születésnapja alkalmából.

Diákjaink a feladatlap változatos kérdéseinek köszönhetően adhattak számot tudásukról Kossuth Zsuzsanna életét illetően.

A vetélkedőre különböző forrásanyagokból készülhettek a csapatok. Egy térképen be kellett rajzolniuk Kossuth Zsuzsanna és családja feltételezett utazását Brüsszelből Liverpoolba, melyhez az információt - Szóládi Erika tanárnő kutatásaira alapozva - az iskolánkban tavaly bemutatott közel félórás filmből lehetett megtudni. A film jelenleg is elérhető az iskola Youtube csatornáján.

Tanulóinknak lehetősége nyílt beöltözni szabadságharcos katonáknak illetve ápolónőknek is.

Arra a kérdésre, hogy miért példaértékű Kossuth Zsuzsanna áldozatos munkája és tevékenysége, a csoportok az alábbi válaszokat adták:

- „Igen, mert önzetlenül segített az embereken, szenvedélyesen, alázattal dolgozott. Nem volt számára lehetetlen. A külföldi katonákkal is úgy bánt, mint a mieinkkel.”

- „Nem adta fel, amikor várandósan egyedül maradt férje halála után.”

- „Az életét adta a hazáért.”

- „Nemcsak lelkiismeretes és fáradhatatlan volt hivatásában, hanem könyörületes is, hiszen az ellenséget is gyógyította. Mindent megtett a hazájáért és a családjáért, és ez csak elismerést érdemelhet.”

- „Igen, azért, mert erős, talpraesett asszony volt, aki a sok fájdalma ellenére is sok embernek segített elvárások és ítélkezések nélkül.”

- „Igen, mert példaértékű életet élt.”

           

VENDÉGSZEREPLÉS A MEVE MEGHÍVÁSÁRA BUDAPESTEN

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, - immár második alkalommal - hogy 2022. március 8-án este vendégszerepelhettünk a MEVE (Magyar Emlékekért a Világban Egyesület) meghívására Budapesten. Hat diák szereplőnk – a Kossuth Zsuzsanna szerepét eljátszó diáklány, ápolónőknek és katonáknak beöltözött diákok – Kossuth Zsuzsannától származó eredeti idézeteket „keltettek életre”, s ezzel odavarázsolták névadónkat a jelen valóságába.

Szóládi Erika tanárnő egy prezentáción keresztül bemutatta Kossuth Zsuzsanna-, és családja feltételezhető utazását 1853-ban, a száműzetésük alatt Brüsszelből Liverpoolba. Ezek az információk nagyban felkeltették a magyar történelem nagyjainak élete iránt elkötelezett egyesületi tagok érdeklődését. Diákjaink és a tanárnő sok gratulációban és elismerésben részesültek.

Kutatási eredményeit egy tablóban foglalta össze a tanárnő a MEVE felkérésére, melyet a közeljövőben iskolánkban a MEVE ajándékaként fogunk kiállítani. Ezáltal újabb kiállítási anyaggal fog bővülni az országban egyedülálló Kossuth Zsuzsanna Emléksarkunk, mely megtekinthető az iskolai nyitva tartási idejében. Az angol nyelven is olvasható tabló másik példányát az egyesület a londoni magyar szervezeteknek  fogja bemutatni.

 

PROJEKTHÉT (KÖRNYEZETVÉDELMI) VETÉLKEDŐ

Március 11-én pénteken délelőtt projekt-vetélkedőt szerveztünk iskolánkban. Témája a környezetünk és egészségünk védelme volt. Célunk a diákok figyelmének felkeltése volt, hogy környezettudatosabb és egészségesebb életet éljenek. És egyúttal felelősséget érezzenek az általuk a Földön hagyott ökológiai lábnyom iránt.  

A vetélkedőt megelőző napokban a csapatok nagy lelkesedéssel plakátokat  készítettek, melyeken ötletgazdagon mutatták be a környezetvédelmi problémákat, és az egészséges életmódot a saját szemszögükből.  A plakátokat kiállítottuk az iskola aulájában.

A diákok különböző állomásokon vettek részt, ahol játékos feladatokat kellett megoldaniuk, vagy szituációs szerepjátékot játszhattak. Választható állomás volt még a filmnézés, és a testmozgás a sportcsarnokban.

Az állomásokat  oktatóink vezették,  illetve az egyik állomáson egy diákunk Kollár Vivien 11.F. osztályos tanuló,  a Naprendszerről tartott igényes előadást. Ezen a napon Szarvasné Gonda Erzsébet tanárnő szervezésében a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás jegyében interaktív vendéglátó versenyt is tartottunk, melyen a nem szakmához kapcsolódó tárgyat oktatók és valamennyi diák részt vehetett.

A kellemes nap során rengeteg információval gazdagodtak diákjaink. Visszajelzéseik alapján örülnének, ha a tanév során több alkalommal  rendeznénk ilyen eseményeket.

A március 25-i eredményhirdetéskor minden csapat emléklapot-, az 1-3. helyezettek oklevelet és kisebb tárgyi jutalmakat, a vendéglátós verseny résztvevői pedig szakmai kiadványokat kaptak.

Szóládi Erika szervező oktató és Stégner Péter igazgató


   
Copyright © 2009 Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium | Minden jog fenntartva!
Készítette:
Go Visual Studio