english flag germany flag hungary flag
 
   

Friss Hírek


Keresés a hírek között:  

Tájékoztató
a tantermen kívüli
digitális munkarend kapcsán

JÁRVÁNYVESZÉLY
ESETÉN ÉRVÉNYES
ELJÁRÁSREND

 


látogatók száma

KZS 30 éves

 

felnőttoktatás

 

Szakképző Központ Nonprofit Kft

 

eszc_logo

 

Alapítvány


Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - EBCL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - Szakiskolai Fejlesztési Program

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - NSZFI

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ECDL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ÖKOISKOLA

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium  /  4D smile - A tanulás jövője

 

facebook

 


Jubileumi projekthét a 30 éves Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolájában és Kollégiumában
Írta: Admin | 2020.03.27. 08:16
Iskolánkban 2020. március 12-én délután méltón emlékeztünk meg névadónkról, Kossuth Zsuzsannáról, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főápolónőjéről, aki a következőket vallotta:
„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem. (...) Kiűztek engem a szeretett, szenvedő hazából, anélkül, hogy leborulhattam volna földjére…”
Életével példaképül szolgál nem csak diákjaink számára, hanem minden magyar ember számára, hiszen a küzdelmes időkben helyt állt mind anyaként, mind hazafiként.
Magyarországon egyedülálló módon állandó emlékhelyet szenteltünk fel számára. Az iskolánk aulájában található tablókat –  melyeken Kossuth Zsuzsanna küzdelmes életútjáról és a Kossuth-emigrációról olvashatunk – a MEVE Magyar Emlékekért a Világban Egyestülettől kaptuk, az Érdi Szakképzési Centrum támogatásával.
A délutáni programsorozat a MEVE képviselőinek koszorúzásával kezdődött. Ezt követte diákjaink színjátszó csoportjának megható előadása, amelyben megelevenedtek a múlt eseményei: Kossuth Zsuzsanna 1849. április 16-i kinevezése, a szabadságharc csatái, s az ápolónők önfeláldozó munkája, akik a magyar sebesültek mellett a sebesült osztrák katonákat is emberséggel ápolták. A szereplők jelmezeit a Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Közhasznú Alapítványtól, Papst József segítségével szereztük be.
Ezt követően meghívott vendégeink előadásait hallgattuk meg. Berényi Anna írónő ismertette Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza címmel nemrég megjelent könyvét, valamint Dr. Messik Miklós, a MEVE elnöke tartott előadást néhány 1848-as emigráns rendkívüli életpályájáról.
A programot állófogadással zártuk, melyre iskolánk diákjai készítették a hidegtálakat és süteményeket. A tartalmas és megható délután emlékére minden vendégünk és kollégánk Kossuth Zsuzsanna arcképével díszített, munkatársaink által készített mézeskalácsot kapott ajándékba.
A későbbiekben, miután minden visszaáll a normál kerékvágásba, szívesen látjuk a Kossuth Zsuzsanna Emlékhely iránt érdeklődő kedves vendégeket iskolánkban.
A hét záróeseményeként megrendezett projektnap tanulóink számára  betekintést nyújtott az elmúlt 30 év fontosabb eseményeibe. Ismereteiket, tudásukat mutathatták be a diákok. A projektnapon diákjaink a vendéglátásról, cukrászatról, kereskedelemről és az építőiparról csillantották meg ismereteiket. Kollégáink pedig vetélkedő, Prezi- és PowerPoint bemutató, kiállítás, termékbemutató, telefonos játék segítségével mutatták be a különböző szakmákban végbemenő változásokat. Tanulóink minden területen aktívan vettek részt a programokban. Izgalmas, érdekes és mozgalmas nap volt a diákok és a pedagógusok számára egyaránt.
Ezúton is hálásan köszönjük minden részt vevő aktivitását és a kollégák munkáját!

Miklósné Spanyiel Anna és Szóládi Erika szervező tanárok, Stégner Péter igazgató


   
Copyright © 2009 Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium | Minden jog fenntartva!
Készítette:
Go Visual Studio