english flag germany flag hungary flag
 
   

Friss Hírek


Keresés a hírek között:  

Tájékoztató
a tantermen kívüli
digitális munkarend kapcsán

JÁRVÁNYVESZÉLY
ESETÉN ÉRVÉNYES
ELJÁRÁSREND

 


látogatók száma

KZS 30 éves

 

felnőttoktatás

 

Szakképző Központ Nonprofit Kft

 

eszc_logo

 

Alapítvány


Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - EBCL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - Szakiskolai Fejlesztési Program

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - NSZFI

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ECDL

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium - ÖKOISKOLA

 

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium  /  4D smile - A tanulás jövője

 

facebook

 


Tanulmányi kirándulás Erdélybe
Írta: VSZM | 2010.09.07. 09:22

A program elsősorban azt a célt szolgálja, hogy kiegészítse, illetve illusztrálja az iskolai törzsanyaghoz szorosan kapcsolódó, kötelezően elsajátítandó tananyagot az 1848-49-es szabadságharc eseményeinek témakörében. A kirándulás kiemelt célja, hogy érzékeltesse és bemutassa az erdélyi "hátország" fontosságát a hadi eseményekbe ágyazva, ezzel is jobban elmélyítve a diákok ismereteit a témára vonatkozóan. Az egyes helyszíneket bejárva a történelemmel összekapcsolva kerül szóba számos kulturális és néprajzi ismeret, amelyek szintén nagymértékben elősegítik a széles látókör kibontakozását.

 

Program:

1. nap utazás

Szállás a brassói Energetikai Iskolacsoport kollégiumában, ismerkedés a vendéglátókkal.


2. nap  Brassó:

A brassói fellegvár megtekintése, amely a szabadságharc fontos eseményének volt a helyszíne - 1848-49-es jelentőségének szemléltetése. Az ott található fegyvertörténeti múzeum megtekintése.  Az erdélyi gótika nyomában a Fekete templom kapcsán.

3. nap Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely

Múzeumlátogatás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Az 1848-as forradalom és szabadságharc Háromszéken - az itt megtartott székgyűlés történeti jelentőségeinek megismerése. A tusnádi szorosban lezajlott ütközet.Gábor Áron híres beszédének helyszíne és tartalma. Az 1848-49-es szabadságharc fegyvereinek ismerete, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum megtekintése.
Szállás Felsősófalván az Engi Panzióban.

4. nap Székelyudvarhely

Túrázás a hegyekben - a környező vidék megismerése. Az agyagfalvi székely országgyűlés színhelyének megtekintése.


5. nap Szováta és Parajd

Utazás a Székely-Sóvidék központjába, az európai hírű üdülővárosba. Ismerkedés a helyi nevezetességekkel, pihenés és fürdőzés.
Erdély gazdasági jelentőségének megismerése. A sóbánya megtekintése - a só kultúrtörténete Erdélyben.

6. nap indulás haza,  Segesvár és Medgyes

Petőfi Sándor eltűnésének-halálának körülményei és a segesvári csata eseményeinek részletes megismerése a helyszín bejárásával, az erre vonatkozó dokumentumok, képi források elemzésével. Petőfi Sándor forradalmi költészetének felfedezése. Medgyes nevezetességeinek megtekintése. A szabadságharc e fontos csatájának ismertetése.

A megvalósítás időpontja: 2010. szeptember 5 - 10.  

 

A diákok a kiutazást megelőzően HATÁRONTÚL! Felkészítő órákon vettek részt, ahol a kísérő tanárok bemutatták a határon túli magyarság kialakulásának történeti előzményeit és jelen perspektíváit, nem elfeledkezve az 1848-49-es szabadságharc eseményeinek és főbb helyszíneinek ismertetéséről. A foglalkozáson az ehhez kapcsolódó irodalmi és sajtóismeretekre is rávilágítottak a pedagógusok a korabeli dokumentumok felhasználásával, míg az utolsó óra a meglátogatni kívánt helyszín kulturális, szellemi és tárgyi hagyatékához nyújtott bevezetőt.

 

A hazaérkezést követően értékelő órán vesznek részt tanáraikkal, ahol összegzik a látottakat, felidézik élményeiket. Megvitatják az alábbi témákat:  1, A magyarságkép változása 2, A történelmi ismeretek a helyszínekhez való kapcsolása 3, A diákok szakmájával való kapcsolata az új ismereteknek 4, Új kapcsolatok létesülése, a kiépült személyközi, iskolaközi kapcsolatok hosszú távú megőrzésének és fejlesztésének lehetőségei. Úti beszámoló készítésén keresztül dolgozzák fel a látottakat és számolnak be élményeikről és tapasztalataikról diáktársaiknak és tanáraiknak.

 

Az Apáczai Közalapítvány 1.056.700 Ft-tal támogatja a program megvalósulását.

 

2010. szeptember 7.

Rudas Anita

   
Copyright © 2009 Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium | Minden jog fenntartva!
Készítette:
Go Visual Studio